Wat is onbetaald verlof?

Onbetaald verlof is een periode waarin een werknemer toestemming heeft om gedurende een bepaalde periode afwezig te zijn van het werk zonder loon of salaris te ontvangen. Deze toestemming wordt vaak onderhandeld tussen de werkgever en de werknemer en staat ook bekend als "toegestane onbetaalde afwezigheid" of "onbetaald verlof". Het principe is eenvoudig en duidelijk: "geen werk, geen loon".

Is onbetaald verlof een recht?

Het toekennen van onbetaald verlof is in feite een gunst die door de werkgever wordt verleend en geen recht van de werknemer. De werkgever heeft het volste recht om een verzoek om onbetaald verlof te weigeren. In dit geval heeft de werknemer geen rechtsmiddelen tegen deze beslissing. Het vormt dus geen wettelijke grond voor een contractuele beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Omgekeerd kunnen werkgevers hun werknemers vragen om niet-gecompenseerd verlof op te nemen. De werkgever kan deze beslissing echter niet opleggen. De toestemming van de werknemer is ook vereist.

Waarom kan een werknemer onbetaald verlof opnemen?

De redenen waarom een werknemer onbetaald verlof aanvraagt, kunnen uiteenlopend zijn. Er kunnen persoonlijke redenen zijn, zoals medische problemen, familieaangelegenheden, plannen voor opleiding of training, etc. Een werknemer kan ook een loopbaanonderbreking aanvragen om professionele redenen. In dit geval kan het verlof worden toegekend om de werknemer in staat te stellen persoonlijke projecten uit te voeren of andere mogelijkheden na te streven.

Je werkgever om onbetaald verlof vragen is dus een geweldige manier om een loopbaanonderbreking te nemen.

Hoe lang kan onbetaald verlof duren?

De duur van deze werkonderbreking kan variëren afhankelijk van het bedrijf en de toepasselijke wetgeving. In sommige gevallen kunnen werknemers een paar dagen of een paar weken onbetaald verlof opnemen. In andere gevallen kan onbetaald verlof enkele maanden of zelfs enkele jaren duren.

Wat zijn de voorwaarden voor onbetaald verlof?

Over het algemeen hebben werknemers die onbetaald verlof willen opnemen alleen mondelinge toestemming nodig van hun werkgever. Het is echter raadzaam om de overeenkomst schriftelijk vast te leggen. Zo hebben beide partijen een schriftelijk bewijs van deze onbetaalde periode. Schriftelijke toestemming zorgt er ook voor dat beide partijen op de hoogte zijn van hun rechten en plichten in dit verband. Kortom, het brengt duidelijkheid in de situatie en voorkomt discussies achteraf.

Bij gebrek aan een wettelijk kader staat het de werkgever en de werknemer vrij om de voorwaarden van onbetaald verlof vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst. In de overeenkomst kunnen de partijen het aantal dagen onbetaald verlof vaststellen, evenals de begin- en einddatum. Ze kunnen ook bepalen hoe de afwezigheid wordt gedefinieerd (in hele of halve dagen) en wat er gebeurt met eventuele extralegale voordelen tijdens de pauze.

Als de verlofperiode lang is, kunnen in de overeenkomst ook de voorwaarden worden vastgelegd waaronder deze periode van inactiviteit kan worden ingekort.

Wat zijn de gevolgen van onbetaald verlof voor werknemers?

Een werknemer die "gerechtvaardigd afwezig" is, kan niet worden gestraft voor niet werken. Als werkgever kun je ook niet worden gestraft voor het niet betalen van loon. Hoewel dit type verlof een oplossing biedt voor werknemers die niet genoeg vakantiedagen hebben, heeft het wel een impact op het arbeidsrecht.

Anciënniteit

Hoewel de arbeidsovereenkomst tijdens onbetaald verlof wordt opgeschort, blijft deze toch bestaan. De werknemer blijft dus in dienst van zijn werkgever en de anciënniteit loopt uiteraard door. Als de werkgever de werknemer vervolgens zou ontslaan, zou deze periode van inactiviteit in aanmerking worden genomen bij het bepalen van de opzegtermijn. In dit artikel vertelt SeDomicilier je alles wat je moet weten over opzeggingstermijnen in België.

Extra legale voordelen

Tijdens de periode van onbetaald verlof heeft de werknemer geen toegang meer tot zijn of haar salaris of extralegale voordelen (auto van de zaak, telefoon, computer, tablet, enz.). Theoretisch moeten deze arbeidsmiddelen en materialen worden teruggegeven aan de werkgever. De partijen kunnen echter in de overeenkomst bepaalde uitzonderingen opnemen die de werknemer toestaan om tijdens de periode van inactiviteit van bepaalde bovenwettelijke voordelen te genieten.

Eindejaarsbonus

Als je bedrijf een eindejaarsuitkering toekent, moet je er rekening mee houden dat dit soort verlof invloed kan hebben op de hoogte van de uitkering. De eindejaarsuitkering is alleen volledig als de werknemer daadwerkelijk heeft gewerkt. Onbetaald verlof veroorzaakt een onderbreking in de prestaties van de werknemer. Hierdoor kan de eindejaarsuitkering lager uitvallen dan de werknemer had gehoopt. Het is belangrijk om de geldende sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten te raadplegen om deze situatie beter te begrijpen.

Het aantal vrije dagen

Het opnemen van onbetaald verlof heeft ook invloed op het aantal vakantiedagen waar een werknemer recht op heeft. Dit is het geval wanneer de periode van inactiviteit minstens een maand duurt. Dit resulteert al snel in twee vakantiedagen minder in het jaar volgend op het jaar waarin het verlof werd opgenomen.

Impact van onbetaald verlof op het socialezekerheidsstelsel van de werknemer

Werknemers die onbetaalde vakantiedagen opnemen, ontwikkelen geen rechten. Dit betekent dat ze tijdens deze periode geen pensioen opbouwen. Een werknemer die ziek wordt tijdens onbetaald verlof heeft ook geen recht opziektegeld.

Werkloosheid kan ook worden beïnvloed door het nemen van onbetaald verlof. Als deze werkonderbreking te lang duurt, moet de werknemer de gewerkte tijd inhalen voordat hij aanspraak kan maken op een werkloosheidsuitkering nadat hij zijn baan heeft verloren.