Twee mensen werken samen rond een bureau met financiële documenten, een tablet en een laptop open, maken aantekeningen en analyseren grafieken.

Inzicht in het aandelenkapitaal van een bedrijf

Het aandelenkapitaal van een bedrijf is essentieel voor de dagelijkse activiteiten. SeDomicilier heeft een uitgebreide gids samengesteld om je te helpen begrijpen hoe aandelenkapitaal werkt en wat er op het spel staat.
Belastingen
Temps de lecture: 13min
Vestig je bedrijf in slechts een paar klikken
Kies mijn adres

Wat is aandelenkapitaal voor een bedrijf?

Hoe definieer je het aandelenkapitaal van een bedrijf? SeDomicilier onthult de geheimen van dit strategische element.

Een definitie van aandelenkapitaal

Het aandelenkapitaal is een fundamenteel element voor Belgische bedrijven. Het verzamelt alle financiële middelen die tijdens het oprichtingsproces door aandeelhouders of vennoten zijn ingebracht. De statuten bepalen de bedragen en de aard van de bijdragen.

Het minimumbedrag aan aandelenkapitaal hangt af van de rechtsvorm van het bedrijf: SRL, SNC, SComm, Société simple, enz. In ruil voor hun inbreng ontvangen vennoten of aandeelhouders aandelen met geldelijke of niet-geldelijke rechten. Aan deze aandelen zijn ook verplichtingen verbonden.

Aandelenkapitaal is een essentiële vorm van financiering voor een bedrijf. Het is een indicator van de betrouwbaarheid van je bedrijf. Het wordt vermeld op al je officiële documenten: offertes, facturen en zelfs op je website. Je klanten en dienstverleners hebben toegang tot deze openbare informatie, die wordt doorgegeven door websites met juridische informatie. Een bedrijf met te weinig aandelenkapitaal zal waarschijnlijk niet veel vertrouwen wekken bij uw klanten. Het is daarom essentieel voor uw merkimago.

Vast of variabel aandelenkapitaal?

Het vaste aandelenkapitaal heeft een bedrag dat niet kan veranderen buiten de gebruikelijke bepalingen om. Het moet worden verhoogd of verlaagd in overeenstemming met de statutaire bepalingen, waarvoor een algemene vergadering moet worden bijeengeroepen.

Variabel aandelenkapitaal heeft een variabel bedrag. Het is mogelijk om het bedrag te variëren tussen een minimum- en een maximumdrempel. Het minimumkapitaal kan niet minder zijn dan 10% van het initieel geplaatste kapitaal. Daarentegen is er geen limiet op het maximumkapitaal.

Waar wordt het aandelenkapitaal van een bedrijf gestort?

Het registreren van aandelenkapitaal is een belangrijke stap bij het opzetten van een bedrijf.

Voordat je het bedrijf registreert

Een van de stappen voorafgaand aan de registratie van een bedrijf is de oprichting en storting van het aandelenkapitaal. Tijdens de oprichtingsfase wordt dit gestort bij een traditionele bank of een notaris. De storting wordt gedaan door middel van een bankoverschrijving, cheque of contant geld. Het geld wordt bewaard op een speciale depositorekening.

Na registratie van het bedrijf

Zodra je bedrijf is geregistreerd, wordt het aandelenkapitaal vrijgegeven. Dit wordt gestort op een zakelijke bankrekening op naam van het bedrijf. De rekening moet worden geopend voordat het bedrijf wordt geregistreerd, zodat het beschikbaar is als het zover is.

Managers zijn vrij om het geld te gebruiken om leveranciers te betalen, apparatuur te kopen, kantoren te huren, enz. De rest van het kapitaal wordt op een bedrijfsoverschotrekening gezet. Het wordt dan deel van de activa van het bedrijf.

Hoe belangrijk is aandelenkapitaal voor een bedrijf?

Aandelenkapitaal is een strategisch element voor een bedrijf. Het biedt vanaf het begin een financieel hefboomeffect om activiteiten op te starten: kantoren huren, personeel aanwerven, uitrusting kopen, enz. Aandelenkapitaal dekt de initiële kosten.

Aandelenkapitaal biedt financiële zekerheid voor de schuldeisers van het bedrijf. In geval van wanbetaling kunnen schuldeisers rekenen op het aandelenkapitaal om ten minste een deel van hun vorderingen te innen. Het fungeert ook als een garantie om de vertrouwensrelatie tussen jou en je commerciële dienstverleners en zelfs je financiële partners te cultiveren.

Het aandelenkapitaal is een belangrijke factor in het bestuur van een bedrijf. Het bepaalt de verdeling van bevoegdheden tussen aandeelhouders of vennoten. Het is verdeeld in aandelen, die stemrecht geven op algemene vergaderingen.

Hoe stel je het aandelenkapitaal van een bedrijf op?

De vorming van aandelenkapitaal is essentieel voor de berekening van de initiële financiële middelen van het bedrijf wanneer het begint te handelen. De inbreng van aandelenkapitaal kan verschillende vormen aannemen:

  • contante bijdragen ;
  • bijdragen in natura ;
  • bijdragen in natura.

SeDomicilier beschrijft de kenmerken van elk type bijdrage:

Minimum aandelenkapitaal voor elk type bedrijf

Het minimum aandelenkapitaal varieert naargelang het type bedrijf.

De vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (SRL)

De vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (SRL) biedt flexibiliteit. Het is een van de meest voorkomende vennootschapsvormen in België. Het beperkt de aansprakelijkheid van de vennoten tot het bedrag van hun inbreng in het maatschappelijk kapitaal van de vennootschap. Er is geen minimum aandelenkapitaal vereist bij de oprichting.

Het is belangrijk dat de vennoten van een SRL voldoende aandelenkapitaal inbrengen wanneer het bedrijf van start gaat. Dit wordt gespecificeerd in het financiële of businessplan van het bedrijf. Dit bestrijkt een periode van minimaal twee jaar. Het ondernemingsplan is bedoeld om aan te tonen dat uw bedrijfsmodel levensvatbaar is op de korte en middellange termijn.

Vennootschap onder firma (SNC)

Een vennootschap onder firma (SNC ) vereist geen minimum aandelenkapitaal. De vennoten zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Elke partner draagt een specifiek aandeel bij aan het kapitaal van de SNC. Deze rechtsvorm heeft de voorkeur voor kleine familiebedrijven.

De coöperatieve vennootschap (SC)

De coöperatieve vennootschap (SC) is gebaseerd op samenwerking tussen haar leden. Er is geen minimaal aandelenkapitaal vereist. Bij de oprichting moet een bedrag worden voorzien om de activiteiten van het bedrijf te dekken. De aandeelhouders van een coöperatieve vennootschap worden coöperanten genoemd. Ze kunnen vrij toetreden of uittreden dankzij vereenvoudigde formaliteiten in de statuten.

 

Commanditaire vennootschap (SComm)

Een commanditaire vennootschap (SComm ) is een bedrijfsvorm met twee soorten partners:

  • algemene partners worden behandeld als actieve partners met onbeperkte aansprakelijkheid;
  • commanditaire vennoten die worden behandeld als investeerders met een aansprakelijkheid die beperkt is tot het bedrag van hun kapitaalinbreng.

De commanditaire vennootschap vereist geen minimum aandelenkapitaal bij de oprichting. Het is aantrekkelijk voor bedrijfsoprichters met een beperkt kapitaal. Algemene en commanditaire vennoten moeten een bijdrage leveren in de vorm van aandelenkapitaal. Ze kunnen ook bijdragen in natura of industriële bijdragen leveren.

De beherende vennoten zijn verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het bedrijf. Zij nemen operationele beslissingen. Ze zijn verantwoordelijk voor de goede werking van het bedrijf.

Eenvoudig partnerschap

Het eenvoudige partnerschap is een structuur met hoofdelijke aansprakelijkheid. Ten minste twee mensen werken samen. Dit kunnen rechtspersonen of individuen zijn. Het eenvoudige partnerschap is populair voor familieopvolgingsplanning. Het wordt ook gebruikt voor tijdelijke zakelijke partnerschappen. Het heeft geen rechtspersoonlijkheid.

Het eenvoudige partnerschap is aantrekkelijk omdat het gemakkelijk op te zetten is. Er zijn echter risico's aan verbonden: de vennoten zijn onbeperkt persoonlijk aansprakelijk. De vennoten zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Er is geen minimum aandelenkapitaal vereist.

Naamloze vennootschap

De naamloze vennootschap (NV) is een bedrijfsvorm die is ontworpen voor grote structuren. Deze vereist een minimum aandelenkapitaal van 61.500 euro. Dit kapitaal wordt bij de oprichting gestort. Bij de start van de activiteiten is 25% van het aandelenkapitaal gestort.

Aandelen in een naamloze vennootschap zijn overdraagbaar. Dit proces vergemakkelijkt het verkeer van aandeelhouders binnen de structuur. Dit type bedrijf maakt het mogelijk om aanzienlijke hoeveelheden kapitaal op te halen. Het is ideaal voor bedrijven die naar de beurs willen.

Overzicht per type bedrijf

Het aandelenkapitaal van uw bedrijf varieert afhankelijk van de wettelijke status. SeDomicilier geeft een overzicht van het minimaal vereiste aandelenkapitaal voor elk type bedrijf:

De meeste bedrijven in België hebben geen groot aandelenkapitaal nodig. Het is echter aan te raden om een voldoende groot bedrag op te bouwen om de kosten te dekken die gepaard gaan met het opstarten van het bedrijf over een aantal maanden. Het aandelenkapitaal vormt de ruggengraat van je bedrijf. Het moet sterk genoeg zijn om de ups en downs van het opzetten van je bedrijf te doorstaan.

 

Hoe verhoog of verlaag je het aandelenkapitaal van een bedrijf?

Het aandelenkapitaal van een bedrijf verandert tijdens zijn bestaan. Het kan nodig zijn om het aan te passen aan de financiële behoeften. Groeikansen kunnen worden aangegrepen door het aandelenkapitaal te verhogen.

Het aandelenkapitaal van een bedrijf verhogen

Eenverhoging van het aandelenkapitaal is nodig om fondsen te werven om je bedrijf te ontwikkelen. Dit kan worden gedaan door bijdragen in contanten of in natura. De algemene vergadering van aandeelhouders wijzigt de statuten. Publicatie in een wettelijk publicatieblad is verplicht.

Het aandelenkapitaal van een bedrijf verlagen

Het aandelenkapitaal kan in verschillende gevallen worden verlaagd:

  • de verliezen van het bedrijf opvangen ;
  • vergoeding van aandeelhouders ;
  • een deel van het overtollige kapitaal terug te krijgen.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders stemt om het aandelenkapitaal te wijzigen. Dit resulteert in een wijziging van de statuten. Ten slotte moet er een aankondiging worden gepubliceerd in een speciale krant.

Wat zijn de wettelijke en boekhoudkundige vereisten voor aandelenkapitaal?

Belgische bedrijven moeten voldoen aan boekhoudkundige en wettelijke verplichtingen met betrekking tot het aandelenkapitaal.

Registratie en publicatie van informatie met betrekking tot aandelenkapitaal

In België zijn bedrijven verplicht om elke wijziging in hun aandelenkapitaal te registreren. Zodra een bedrijf is opgericht, moeten de bestuurders het bedrag van het aandelenkapitaal en de bestanddelen ervan in de statuten opnemen. Dit kapitaal moet worden gedeponeerd bij een bank of notaris. De samenstelling ervan wordt gepubliceerd in een officieel blad.

Aandelenkapitaal en boekhouding

Een Belgisch bedrijf voert een nauwgezette boekhouding. Het stelt jaarlijkse financiële verslagen op. Hierin worden de activiteiten van het bedrijf vastgelegd. Wijzigingen in het aandelenkapitaal worden geregistreerd.

De jaarrekening bevat de volgende documenten:

  • balans ;
  • resultatenrekening ;
  • bijlagen.

Ze moeten worden opgesteld in overeenstemming met de Belgische boekhoudnormen. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders keurt de jaarrekening goed voordat deze wordt gepubliceerd en gedeponeerd bij de Nationale Bank van België.

Het aandelenkapitaal van een bedrijf is een belangrijk element in de dagelijkse werking ervan. Het is een wettelijke vereiste. Het belichaamt de stabiliteit van de activiteiten en het bestuur van het bedrijf.

Geschreven door onze expert Maxim
le 6 mars 2025
 Terug naar de startpagina

Veelgestelde vragen

Waar wordt het aandelenkapitaal gestort?
Chevron
Het geld dat het aandelenkapitaal van een bedrijf vormt, wordt geblokkeerd op een speciale depositorekening. Het kapitaal wordt gestort bij een bank of notaris. Zodra het bedrijf is geregistreerd, wordt het geld op een zakelijke rekening gestort.
Waarom kiezen voor een hoog aandelenkapitaal?
Chevron
Kiezen voor een hoog aandelenkapitaal heeft echte voordelen. Het verhoogt de geloofwaardigheid van het bedrijf in de ogen van partners en klanten. Het versterkt de positie van het bedrijf bij banken die het waarschijnlijk een lening zullen verstrekken. Investeerders zijn meer gerustgesteld wanneer het aandelenkapitaal solide is.
Wat zijn de verschillende vormen van inbreng in het aandelenkapitaal?
Chevron
Een bijdrage aan het kapitaal van het bedrijf kan verschillende vormen aannemen: cash (geld), in natura (voertuigen, IT-apparatuur, enz.), of in natura (knowhow, patenten, enz.). In ruil voor hun inbreng ontvangen leden of aandeelhouders aandelen in verhouding tot de ingebrachte waarde.
Wat is het minimale aandelenkapitaal voor een bedrijf?
Chevron
Het minimum aandelenkapitaal van een bedrijf varieert naargelang de juridische status. Voor een SRL, SComm, SNC of eenvoudige vennootschap is een minimumkapitaal van één euro vereist. Voor een naamloze vennootschap (NV) is dit bedrag minstens 61.500 euro.