Een succesvol zelfstandig bedrijf starten: de 10 essentiële stappen

De status van zelfstandige is zeer begeerd door veel werknemers, omdat het verwijst naar vrijheid. Om te slagen met je bedrijf als zelfstandige, moet je echter rigoureus zijn, je activiteit zorgvuldig kiezen, een goede marketingstrategie opzetten en bepaalde administratieve procedures voor je bedrijf uitvoeren. SeDomicilier presenteert je de 10 essentiële stappen voor het opstarten van een succesvolle zelfstandige activiteit.
Tips en trucs
Leestijd: 9 minuten
Mis à jour le 25 septembre 2023
Vestig je bedrijf in slechts een paar klikken
Kies mijn adres

Lees meer over de realiteit van zelfstandig ondernemerschap

Zelfstandigen zijn mensen die niet in loondienst werken. In hun bedrijf hebben ze geen baas of werknemer, maar kunnen ze een beroep doen op externe dienstverleners zoals een registeraccountant. Dit zelfstandigenstatuut biedt een aantal voordelen, waaronder :

  • totale vrijheid en autonomie,
  • een vrij en onbeperkt gebruik van je tijd,
  • trots op persoonlijke prestaties.

Freelancers kunnen verschillende expertises hebben. Als freelancer moet je activiteiten uitvoeren waarmee je een goede omzet kunt genereren met je bedrijf. Je geniet geen sociale zekerheid of werkloosheidsverzekering als je project mislukt.

Ongeacht het belastingregime dat zelfstandige ondernemers kiezen, zijn de kosten voor het runnen van hun bedrijf niet fiscaal aftrekbaar. Dus als je niet bij de 49,5% van de bedrijven wilt horen die binnen vijf jaar sluiten, moet je je van tevoren goed organiseren en je expertise in je bedrijf opbouwen.

Analyseer de markt en kies je werkterrein

De afgelopen jaren is zelfstandig ondernemerschap steeds populairder geworden. Tegenwoordig vind je zelfstandigen in bijna elke sector. Doe daarom voordat je als zelfstandige begint een persoonlijke vaardigheidsanalyse. Zo kun je je expertisegebieden en je sterke en zwakke punten in kaart brengen.

Zodra deze fase is afgerond, kun je een lijst maken van de gebieden waarin je training nodig hebt om je kennis van je bedrijf te optimaliseren. Om hun project eerst te testen, tekenen sommige zelfstandigen een arbeidscontract met een "portage salarial" bedrijf. Deze garandeert je inkomstenbronnen als zelfstandige en helpt je om de levensvatbaarheid van je project te controleren.

Stel een bedrijfsplan op voor je bedrijf

Het businessplan geeft je een duidelijk beeld van je project en definieert de acties die je moet ondernemen om het tot een goed einde te brengen. Dit document moet bevatten :

  • presentatie van het project,
  • je vaardigheden en missies,
  • marktonderzoek,
  • het bedrijfsmodel,
  • marketing- en communicatiestrategieën.

Het ondernemingsplan bevat ook het financieringsplan voor je zelfstandige activiteit en de rechtsvorm van het bedrijf.

Als zelfstandige moet je in je ondernemingsplan informatie opnemen zoals je tarieven, doorlooptijden, de tarieven die je aanrekent en je productiemethode, afhankelijk van de activiteit die je uitvoert.

Kies de wettelijke status van je bedrijf

Om legaal als freelancer te werken, moet je je bedrijf registreren en een rechtsvorm kiezen. Er zijn verschillende rechtsvormen waaruit je kunt kiezen:

  • micro-onderneming (auto-onderneming),
  • eenmanszaak (EI),
  • SASU (société par actions simplifiée unipersonnelle),
  • EURL (Entreprise unipersonnelle à responsabilité limitée).

De micro-onderneming is de meest populaire regeling voor zelfstandigen. Het heeft een zeer aantrekkelijk en vereenvoudigd belastingregime. De omzet is echter beperkt. Als je je persoonlijke vermogen wilt beschermen in geval van moeilijkheden, is de ideale optie om een eenmanszaak op te richten. Er hoeven geen statuten te worden opgesteld en er is geen kapitaal vereist. De SASU (vereenvoudigde naamloze vennootschap) beschermt het vermogen van de zelfstandige ondernemer, terwijl de EURL (vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) bedoeld is voor rechtspersonen.

Sluit een verzekering af die je rug dekt

Afhankelijk van de sector waarin je werkt, moet je jezelf beschermen in het geval van een ongeluk. Een garantie van tien jaar is bijvoorbeeld verplicht voor wie in de bouwsector werkt. Je hebt ook een verzekering nodig voor je materiaal, professionele burgerlijke aansprakelijkheid, juridische bescherming en een aanvullende gezondheidsdekking om je sociale zekerheid te versterken.

Je commerciële relaties als zelfstandige formaliseren

Zelfstandigen worden vaak geconfronteerd met problemen van onbetaalde rekeningen van bepaalde klanten. Om deze risico's te vermijden, moet je contractuele documenten opstellen zodat je je zaak kunt winnen als het zover is. Maak een duidelijke, gedetailleerde offerte om de waarde van je diensten of producten aan je klanten duidelijk te maken. Onderteken een contract waarin je je taken als freelancer, de tarieven, de duur van de dienst en alle punten waarover je het met je klanten eens bent geworden, vermeldt. Stel ten slotte algemene verkoopvoorwaarden op voor je bedrijf.

Leer de basis van boekhoudkundig beheer

Als je een nieuw bedrijf opricht in België, houd dan regelmatig een boekhouding bij om je te helpen bij het beheer van het bedrijf. Alszelfstandig ondernemer krijg je te maken met bepaalde formaliteiten zoals :

  • BTW-aangiften (belasting over de toegevoegde waarde),
  • het indienen van de balansen van het bedrijf,
  • aangifte inkomstenbelasting ...

Als het gaat om het analyseren van de prestaties van je bedrijf, is kennis van boekhouding ideaal. Dit zal je helpen om een algemeen beeld te krijgen van de cashflow en om de gegevens die je potentiële accountant je voorlegt beter te begrijpen. Een goede boekhouding zal je ook helpen om je bedrijf gezond te houden en te bewijzen aan potentiële investeerders.

Communiceer over je zelfstandige activiteit

Zodra je je bedrijf hebt opgezet en je doelgroep hebt geïdentificeerd, moet je effectief communiceren over je diensten om je bedrijf meer bekendheid te geven. Doe aan prospectie en zet een communicatiestrategie op die is afgestemd op je doelgroep. Bouw een goed netwerk op om je te onderscheiden van de concurrentie. Doe wat onderzoek op het internet om betrokken te raken bij forums en professionele organisaties in jouw activiteitensector.

Daarnaast moet je de online aanwezigheid van je bedrijf optimaliseren door een website en/of sociale netwerkaccounts voor je bedrijf aan te maken. Investeer in online reclame en zet een echte digitale marketingstrategie voor zelfstandigen op.

Ontwerp je werkplek en plan vooruit

De meeste zelfstandigen besluiten om thuis te gaan werken, vooral als ze een webgerelateerd beroep hebben. Dit vereist echter een goede organisatie vooraf. Richt thuis een speciale werkruimte in zodat je in alle rust kunt werken.

Om je te helpen concentreren op je werk, kun je gebruikmaken van een co-workingruimte voor je bedrijf. Als je het budget hebt, richt dan een extern kantoor in om je privé- en beroepsleven te scheiden. Zelfs als de meeste van je zelfstandige activiteiten op het terrein plaatsvinden, moet je een officiële werkplek hebben voor een beter beheer van je bedrijf. Je moet ook een werkroutine opstellen die je nauwgezet volgt, zodat je niet lui wordt.

Kies je allereerste klanten zorgvuldig

Een goede reputatie is een factor in het succes van elk bedrijf. Zelfs als je haast hebt om een goede omzet te maken met je bedrijf, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk klanten tegelijk aanneemt als je tevreden kunt stellen. Vermijd te late leveringen ten koste van alles, want die kunnen zeer schadelijk zijn voor je bedrijf.

Als je succesvol wilt zijn als freelancer, moet je altijd het beste geven voor elke dienst die je levert om ervoor te zorgen dat elke klant volledig tevreden is. Aarzel niet om tevreden klanten te vermelden in je publicaties en moedig hen aan om recensies over je bedrijf achter te laten. Dit zal toekomstige klanten geruststellen over de vaardigheden van je bedrijf.

Geschreven door onze redactie-expert
le 22 septembre 2023
 Terug naar de startpagina

Vergelijkbare artikelen

Dingen die je moet weten over zakendoen in 2023

Een bedrijf opzetten

Leestijd: 6 min

Ondernemers: alles wat je moet weten in 2023!
Hoe word je ondernemer in Brussel?

Een bedrijf opzetten

Leestijd: 8 min

Zaken doen in Brussel?