Als je je eigen bedrijf opzet, moet je toegang hebben tot verschillende financieringsbronnen zodat je onder bevredigende financiële omstandigheden van start kunt gaan.
Er zijn een aantal interne en externe financieringsbronnen om je bedrijfsproject te lanceren. Er zijn :
Om de meest geschikte financiering voor je startende bedrijfsproject te bepalen, moet je de kenmerken van bestaande financieringen bestuderen.
Aandelenkapitaal is de eerste financieringsbron voor een bedrijf. Kapitaalbijdragen zijn activa die de vennoten beschikbaar stellen aan het bedrijf wanneer het wordt opgericht.
In ruil daarvoor ontvangen de contribuanten effecten in het bedrijf (aandelen), die hen bevoegdheden en rechten geven.
Bijdragen kunnen verschillende vormen aannemen:
Het is belangrijk om te benadrukken dat bijdragen in natura niet kunnen bijdragen aan de vorming van aandelenkapitaal. Ze worden daarom niet gebruikt om een project voor het opstarten van een bedrijf te financieren.
Rekening-courantbijdragen van aandeelhouders zijn geldbedragen die door aandeelhouders aan het bedrijf worden toegekend in de vorm van leningen. Ze dragen niet bij aan de vorming van het aandelenkapitaal.
Ze zijn echter wel een aantrekkelijke financieringsbron voor het bedrijf.
Als je geen geld wilt lenen, kun je de krachten bundelen met andere investeerders. Door de komst van een investeerder kan het bedrijf zichzelf financieren. De nieuwe investeerders worden deel van het aandelenkapitaal van het bedrijf en brengen nieuwe fondsen en specifieke vaardigheden in het bedrijf.
Om het zoeken naar investeerders en het verstrekken van fondsen te vergemakkelijken, kan het de moeite waard zijn om een beroep te doen op Business Angels. Dit zijn voornamelijk mensen die besluiten om een deel van hun financiële vermogen te investeren in innovatieve bedrijven.
Er zijn ook durfkapitalisten, die onderscheiden moeten worden van business angels. Dit zijn durfkapitaalbedrijven die uitsluitend investeren in bedrijven die winstgevend zijn en een sterke groei vertonen.
Om je startende bedrijfsproject te financieren, kun je een lening aanvragen bij je bank. Bankleningen zijn een veelgebruikte financieringsoplossing voor bedrijven. De bank zal deze echter onder bepaalde voorwaarden aan je verstrekken en zal een solide financieel plan voor je bedrijf vereisen.
De financiële garanties die de ondernemer waarschijnlijk zal geven, zullen worden onderzocht, net als de terugbetalingscapaciteit en de degelijkheid van het ondernemingsplan.
Ondernemers hebben twee opties: ze kunnen krediet aanvragen om hun bedrijf te financieren, of ze kunnen een persoonlijke lening afsluiten.
Het verstrekken van een lening kan echter riskant zijn als het bedrijf van de ondernemer in de problemen komt. Ze zouden dan verplicht zijn om de soms hoge rente terug te betalen.
Tot slot verleent België overheidssteun aan ondernemers om hen te helpen bij het opstarten van een bedrijf. Neem voor meer informatie contact op met de organisaties die starters ondersteunen.
Deze steun kan worden toegekend door de verschillende gewesten in België. Deze financiering kost het bedrijf in principe niets en kan worden toegekend op voorwaarde dat aan bepaalde criteria wordt voldaan.
Om de kosten voor het opstarten van een bedrijf onder controle te houden, is het voor jonge ondernemers aan te raden om gebruik te maken van commerciële domiciliëring. Zo kun je je bedrijf vestigen op een prestigieus adres en profiteren van de aangeboden diensten: postbeheer, telefoonbeantwoording en verhuur van vergaderzalen.