Een bedrijf beëindigen betekent een einde maken aan zijn activiteiten, ongeacht zijn rechtsvorm of status. Zelfstandigen en andere soorten bedrijven hebben het recht om dit tijdelijk of definitief te doen. Beëindiging is tijdelijk als het bedrijf in kwestie zijn activiteiten na een bepaalde periode wil hervatten. Dit gebeurt vaak wanneer het bedrijf bepaalde moeilijkheden ondervindt (bevoorradingsproblemen, daling van de vraag, enz.) Het bedrijf kan dan profiteren van deze periode van inactiviteit om passende oplossingen te vinden, terwijl het profiteert van een opschorting van bepaalde verplichtingen, zoals de betaling van facturen of socialezekerheidsbijdragen.
Een bedrijf wordt definitief geliquideerd als het besluit zijn activiteiten definitief te staken en niet langer van plan is deze te hervatten. Dit is meestal het geval als het bedrijf failliet is of financiële problemen heeft die niet kunnen worden opgelost. Bedrijven kunnen een dergelijke beslissing ook bewust nemen. Hiervoor zijn verschillende redenen. De procedure die moet worden gevolgd voor de definitieve stopzetting van de activiteiten van een bedrijf varieert afhankelijk van de rechtsvorm.
Als manager van een eenmanszaak heb je het statuut van zelfstandige en moet je een specifieke procedure volgen voor het stopzetten van je activiteit.
In België betekent het oprichten van een bedrijf dat je het registreert bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Wanneer je besluit om je bedrijf te sluiten, moet je het uitschrijven. De uitschrijving bij de KBO is een belangrijke stap in de procedure voor de stopzetting van de handel. Maak hiervoor gebruik van de diensten van een erkend contactpunt voor bedrijven.
Er zijn er tegenwoordig een aantal online beschikbaar en ze hebben ook fysieke filialen. Meestal moet je een formulier invullen om aan te geven dat je wilt stoppen met handelen. Zodra je dit hebt gedaan, zal het betreffende filiaal de datum en reden van je beslissing noteren en je een certificaat van uitschrijving van de ECB geven als bewijs. Dit moet gebeuren binnen een maand na het staken van je activiteit.
Zodra je bedrijf is uitgeschreven bij de ECB, moet je het BTW-nummer annuleren. Het doel van dit proces is om de BTW-autoriteiten ervan op de hoogte te stellen dat je bedrijf zijn activiteiten heeft gestaakt. Er moet ook een periode van een maand verstrijken na de beëindiging van de activiteiten voordat de uitschrijving wordt uitgevoerd.
Zo niet, dan riskeer je een boete van de btw-autoriteiten. Zij zullen een controle op stopzetting van de activiteiten uitvoeren nadat je hen hebt geïnformeerd, om je situatie te regulariseren. We raden je aan om bij je accountant na te vragen of het proces is afgerond.
Je activiteit als eenmanszaak stopzetten brengt ook andere administratieve formaliteiten met zich mee. Je bent verplicht omje sociaal verzekeringsfonds en je ziekenfonds op de hoogte te brengen van deze beslissing. Als je geen zelfstandige meer bent, zijn er geen sociale bijdragen meer verschuldigd. Je moet je beslissing om je activiteit stop te zetten dus binnen de veertien dagen meedelen aan je sociaal verzekeringsfonds, samen met de nodige bewijsstukken, zoals het attest van schrapping van je btw-nummer.
Een laatste betaling van de bijdrage voor het lopende kwartaal is echter nog steeds vereist. Zelfstandige zorgverleners moeten extra bewijs leveren. Dit bestaat uit een verklaring die moet worden ondertekend door de houder van de activiteit om de verandering in hun status te bevestigen. Je moet ook je ziekenfonds op de hoogte brengen van de stopzetting van je activiteit, binnen dezelfde periode van twee weken.
Zodra dit is gebeurd, zal je dossier worden bijgewerkt om je nieuwe beroepsstatus weer te geven. Bij gedwongen stopzetting van de activiteit (faillissement, economische moeilijkheden, natuurramp, brand, enz.) kunnen zelfstandigen een overbruggingsuitkering aanvragen. Dit is een financieel voordeel waar je gedurende maximaal een jaar over kunt beschikken.
Er zijn twee hoofdfasen in de liquidatieprocedure voor een bedrijf met meerdere directeuren of vennoten: ontbinding en vereffening.
Een vennootschap kan worden ontbonden:
In geval van vrijwillige ontbinding wordt de beslissing genomen op een algemene vergadering van leden of aandeelhouders. De notulen van deze vergadering moeten worden gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad. De vennootschap komt dan in de vereffeningsfase.
Gerechtelijke ontbinding wordt uitgesproken door een rechtbank en kan worden aangevraagd door verschillende partijen, waaronder de openbare aanklager, een partner of de kamer van koophandel. Ontbinding van rechtswege vindt plaats na een specifieke gebeurtenis. Dit kan het einde van de levensduur van het bedrijf zijn, of het overlijden van een aandeelhouder in het geval van een vennootschap onder firma of een commanditaire vennootschap.
In deze fase wordt een vereffenaar aangesteld, wiens aanstelling ook wordt gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad. De rol van de vereffenaar bestaat erin de activa van de vennootschap te verkopen en de verkregen fondsen te gebruiken om de schulden af te betalen. Zodra aan deze verplichtingen is voldaan, wordt het eventuele financiële overschot verdeeld onder de aandeelhouders of vennoten van de vennootschap, volgens ieders rechten.
De vereffenaar zorgt ook voor de uitschrijving van het bedrijf bij de ECB en de annulering van het btw-nummer. Zodra dit is gebeurd, informeert de vereffenaar het sociale verzekeringsfonds dat het bedrijf zijn activiteiten voorgoed heeft gestaakt, zodat de bijdragen kunnen worden stopgezet.
Als je bedrijf ten minste 20 werknemers heeft, moet je hen van tevoren op de hoogte stellen van de beslissing om je bedrijf te beëindigen. Naast deze werknemers moet je ook :
Als je minder dan vijf mensen in dienst hebt, moet je hen bovendien een forfaitaire sluitingsvergoeding betalen bovenop de ontslagvergoeding. Het bedrag varieert naargelang de leeftijd en anciënniteit van de werknemers. In bepaalde situaties moet een plan voor massaontslag worden overwogen, waarvoor overleg met de werknemersvertegenwoordigers van het bedrijf nodig is.
Trading stopzetten is een vrijwillige beslissing die wordt genomen door een bedrijf of zijn bestuurders. In bepaalde situaties kan het echter een verplichting worden. Om dit op de juiste manier te doen, moet je de procedure die bij jouw statuut hoort strikt volgen, of je nu zelfstandige bent of directeur van een bedrijf. Op die manier kun je de sancties vermijden die door de bevoegde autoriteiten of door de wet zijn opgelegd.