Een handelshuurcontract is een contract voor de huur van een ruimte waarin een ambachtelijke, commerciële of industriële activiteit wordt uitgeoefend. In België vallen alle huurovereenkomsten van roerende of onroerende goederen onder de bepalingen van de artikelen 1708 tot 1762 bis van het Burgerlijk Wetboek. Deze dienen als basis, of het nu gaat om een handelshuurovereenkomst, een huurovereenkomst voor een parkeerplaats of een seizoenshuurovereenkomst.
Door de ondertekening van dit document, dat verschilt van een huurovereenkomst voor particulieren, verbinden de huurder (de huurder) en de eigenaar (de verhuurder) zich er, naast hun verplichtingen, toe om de dwingende bepalingen van het handelshuurstatuut na te leven. Hierdoor kunnen huurders diein België een restaurant willen openen, profiteren van een aantal voordelen. Deze kunnen bestaan uit het recht om het handelshuurcontract te verlengen nadat het is afgelopen, de betaling van een uitzettingsvergoeding in geval van niet-verlenging, enz.
Wanneer het leasecontract is opgesteld, moet het de volgende informatie bevatten:
De huurovereenkomst moet ook de huurprijs en de voorwaarden voor beëindiging van de huurovereenkomst vastleggen.
Afhankelijk van het gekozen type commerciële lease is het mogelijk om een lagere basishuur te betalen in ruil voor het overnemen van de exploitatiekosten. Een andere optie is om een premie te betalen waarmee de verhuurder alle financiële verantwoordelijkheden op zich neemt.
Als je erover denkt om je bedrijf in België te vestigen, zijn er verschillende soorten commerciële huurovereenkomsten:
Bij het indienen van de huurovereenkomst moet de verhuurder een inventaris van de inrichting bijvoegen. Deze wordt opgesteld bij het betreden van het gehuurde pand en bij het teruggeven ervan (wanneer het recht op een handelshuurcontract wordt overgedragen). De inventaris kan ook worden opgemaakt bij de kosteloze verkoop of overdracht van het bedrijf. Als de partijen het niet eens kunnen worden over het opstellen van de inboedelbeschrijving, bepaalt de wet dat deze door een rechter-commissaris wordt opgesteld.
Om een commercieel huurcontract te beëindigen, moet de huurder de termijn van drie jaar respecteren. Om effectief op te zeggen, moet hij de verhuurder binnen 6 maanden per deurwaardersakte of per aangetekende brief met ontvangstbevestiging opzeggen.
Als de huurovereenkomst automatisch voor een periode van 9 jaar is aangegaan of als de wet de verhuurder daartoe verplicht, is het mogelijk om de huurovereenkomst vroegtijdig te beëindigen. In het geval van een commerciële huurovereenkomst moeten de partijen een vroegtijdige beëindiging overeenkomen door :
Dit zorgt ervoor dat er geen twijfel bestaat over de werkelijke datum waarop de partijen overeenkwamen om de huurovereenkomst voortijdig te beëindigen.
Voordat je onderhandelt over een commerciële huurovereenkomst, is het essentieel om te weten wat je behoeften, je financiële beperkingen en de prioriteiten van je locatie zijn. Als je denkt dat je niet opgewassen bent tegen de taak om te onderhandelen over een commercieel huurcontract in België, raden we je aan een advocaat te raadplegen. Hij of zij heeft een goed inzicht in de toepasselijke wet- en regelgeving. Als je het daarentegen zelf wilt doen, bouw dan een vertrouwensrelatie op met de verhuurder en onderhandel vervolgens over verschillende punten.
Voordat de huurder een huurovereenkomst ondertekent, moet hij ervoor zorgen dat de bedrijfsruimte in goede staat is. Als dit niet het geval is, moet de huurder met de verhuurder onderhandelen over het laten uitvoeren van werkzaamheden voordat het pand in gebruik wordt genomen, en de verhuurder een schadevergoeding betalen als financiële compensatie.
Als je van plan bent om je bedrijf voor langere tijd in het pand te vestigen, zorg er dan voor dat je onderhandelt over verlengingsopties voor commerciële huurovereenkomsten. Dit maakt het makkelijker voor je om het huurcontract te verlengen wanneer het afloopt, maar het zal je ook helpen om onverwachte huurstijgingen te voorkomen, terwijl je de stabiliteit van je bedrijf garandeert. En vergeet niet te onderhandelen over de verlengingsvoorwaarden, zoals huur, servicekosten en de uit te voeren werkzaamheden.
Omdat ze een aanzienlijk deel van de exploitatiekosten van een bedrijfsruimte vertegenwoordigen, moet je met de verhuurder onderhandelen over de servicekosten, zodat je alleen betaalt voor de diensten die je gebruikt. Je moet ook controleren hoe de kosten worden verdeeld over de huurders, zodat je een eerlijk deel betaalt. Tot slot kan het een goed idee zijn om een onderhuurclausule toe te voegen, zodat je de huur die je misloopt kunt terugkrijgen als je naar een andere ruimte verhuist.
Het is vrij moeilijk om met een verhuurder te onderhandelen over punten zoals de basishuur of de structuur van het huurcontract. Ze kunnen echter wel bepaalde voordelen bieden, zoals parkeerplaatsen voor werknemers of gratis wifi.