Heb je de laatste hand gelegd aan je bedrijfsproject? Dan ben je klaar om de nodige stappen te zetten om ondernemer te worden! De administratieve procedures voor het oprichten van een bedrijf variëren naargelang de aard van de activiteit en de rechtsvorm die de ondernemer kiest.
Een van de essentiële stappen bij het opzetten van een bedrijf is de financiering ervan. Er zijn verschillende mogelijke financieringsbronnen. Naast het eigen vermogen dat je persoonlijk inbrengt wanneer je je bedrijf start, heb je ook externe bijdragen nodig.
Naar het voorbeeld van het Franse systeem verleent België overheidssteun aan ondernemers om hen te helpen bij het opzetten van een bedrijf. De beschikbare steun is afhankelijk van de activiteitensector, maar ook van de regio waarin het bedrijf is gevestigd. België is een federale staat die bestaat uit drie gewesten:
Deze hebben uitgebreide autonomie op een aantal gebieden, waaronder de economie.
1. Specifieke steun voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
De eigen premies en subsidies van het Brussels Gewest helpen bedrijven in de Brusselse regio te financieren. Wilt u zich vestigen in het Brussels Gewest? Informeer u dan over de beschikbare steunmaatregelen.
De Société Régionale d'Investissement de Bruxelles (GIMB) biedt financiële steun aan bedrijven die gevestigd zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Welke sectoren komen in aanmerking voor deze financiering? De GIMB financiert de volgende Brusselse bedrijven:
De SRIB steunt ook zeer kleine bedrijven, sociale ondernemingen en coöperaties die moeilijk financiering kunnen krijgen van de banksector, om duurzame en toegankelijke banen in deze sector te helpen creëren.
Om ondernemers te helpen met hun projecten is er een overheidsinstantie in het leven geroepen: Brusselse Economie en Werkgelegenheid. Het voorziet in subsidies voor bedrijven en projectleiders. Om in aanmerking te komen voor een beurs, moet je :
Een bedrijf kan maximaal € 200.000 aan steun ontvangen over drie belastingjaren, ongeacht de financierende organisatie.
Andere overheidssteun wordt toegekend aan bedrijven die investeren in het milieu, inclusief onderzoek en ontwikkeling: NCP Brussel, Innoviris.
2. Specifieke steun voor het Vlaamse Gewest
Om bedrijven in het Vlaams Gewest te helpen, geeft het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemerschap informatie over bedrijfsfinanciering en subsidies, zoals de KMO-groeistimulans. Deze financiering is bedoeld voor kmo's die willen uitbreiden door een nieuw product te lanceren of internationaal te gaan.
Ondernemers die in Brussel als zelfstandige aan de slag willen, krijgen een aanzienlijk voordeel: ze behouden gedurende 12 maanden hun recht op een werkloosheidsuitkering.
Om hiervoor in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:
Dit voordeel stelt ondernemers in staat om hun bedrijf op zelfstandige basis te ontwikkelen, terwijl ze profiteren van een garantie als hun project mislukt.
Ondanks het feit dat een vereniging geen winstoogmerk heeft, heeft ze fondsen nodig wanneer ze wordt opgericht. In België biedt het Maison des Associations (MDA) ondersteuning voor de ontwikkeling van je vereniging wanneer deze begint te groeien.
De vraag is: waar kan ik financiering aanvragen? Organisaties zonder winstoogmerk(VZW) kunnen financiële steun krijgen uit een aantal bronnen:
Nu weet je welke ondersteuning beschikbaar is voor ondernemers die hun eigen bedrijf willen starten. De mensen met wie je contact moet opnemen om je bedrijf op te zetten, verschillen afhankelijk van de regio waarin je gevestigd bent:
Als je als zelfstandige een eigen bedrijf wilt beginnen, kun je bij het Office National de l'Emploi de "Tremplin-indépendants"-uitkering aanvragen.